Lårmuskel - sträckning eller bristning?

Fråga

2007 skadade jag lårmuskeln bak vid ett fall på skidor. Muskeln brast med allt vad det innebar med blödning osv. Jag är idag 47 år, tränar mycket, både cykling, löpning, styrka mm. För en tid sedan började en känsla av att lårmuskeln "satt fast" smyga sig på . Jag kunde inte ta ut löpsteget ordentligt. Nu är det i princip omöjligt att springa. Jag har ont när jag sitter och benet går inte att lyfta ordenligt. Försökte mig på att träna löptekning med benspark uppåt bakåt men det gick inte alls. Har varit hos naprapat som konstaterat att bäckenet var snett. Det är åtgärdat men däremot har det onda i lårmuskeln tilltagit. Bristning igen? Hur kan det komma sig i så fall eller endast en sträckning? Åtgärd?

Svar

Smärttillstånd lång tid efter muskelbristning i lårets baksida är ganska vanligt, tyvärr. Muskeln brister som ett resultat av att den inte är tillräckligt smidig ("för kort") och inte har de styrkekvalitéer som krävs för det man försöker göra. Musklebristningen leder p g a smärtan till att muskeln blir ännu mindre smidig, och svagare, vilket ökar risken för fler bristningar. Samtidigt sensibiliseras nerverna genom samma mekanism, vilket leder till smärtupplevelse för dej.

Behandlingen är att specialträna de styrkekvalitéer som saknas och att lära sej och utföra stretching på tillräckligt hög kvalitetsnivå, och för detta krävs instruktion efter ordination, efter att man undersökt och testat dej. Sök hos din idrottsläkare för detta!

Ställ en fråga